Kost

Varför jag äter LCHF / Paleo. Denna typ av kost är för mig det bästa och mest naturliga sättet att äta, för att  må bra och samtidigt bli mätt för att ha nog med energi för att träna mycket. Jag började med detta mest för att jag behövde extra energi för min träning som krävde mycket av mig.

Jag provade först att äta sånt som ”atleter äter” såsom pasta och havregrynsgröt, men mådde dåligt och fick inte den energin jag behövde för att må bra. Jag övertränade mig och min kropp skadades på olika sätt. Nu har jag energin att träna, jag blir mätt och  samtidigt som jag bygger en välfungerande kropp för framtiden.

Jag kan däremot ibland njuta av en riktigt god bit bröd eller min favorit: mörk choklad. För detta får mig att må bra… i små mängder 🙂

Det finns massor av goda saker att äta om man äter lågkolhydratkost. Saker som till exempel olika grytor, gratänger, lchf-pasta (yepp och det är inte särskilt svårt) och massa andra saker. Hitta mina LCHF / Paleo -recept här.

Kort om LCHF

(Inspirerat av boken Matrevolutionen (Andreas Eenfeldt, www.kostdoktorn.se), www.LCHF.se, www.alltomlchf.se)

LCHF är egentligen inget nytt. Det är såhär vi har ätit sedan människans födelse flera tusen år tillbaka.

Lågkolhydratkost innebär i grund och botten att utesluta onödiga, överflödiga och industriellt framställda kolhydrater och socker.

Onödiga kolhydrater. Med onödiga menar jag de kolhydrater som är de första man utesluter när man ska äta hälsosammare, dvs som inte behövs alls; kakor, chips, godis, läsk osv.

Överflödiga kolhydrater. Med överflödiga men jag alla de extra kolhydrater (stärkelse och vetemjöl) människokroppen inte behöver eller har problem att bryta ner på ett bra sätt, som kan hittas i bland annat potatis, pasta, ris, bröd, frukt, musli och flingor.

Industriellt framställda kolhydrater. Dessa är egentligen allt som smakar sött men som marknadsförs som sockerfria som till exempel light produkter, allt som innehåller sötningsmedel (”sockerfria produkter”), energidrycker osv.

Fett istället för kolhydrater

Eftersom kolhydraterna inte längre är min primära energikälla används fettet istället, som görs om till glykos i levern, så hjärnan får sitt. För det är precis som de flesta säger; människokroppen behöver kolhydrater för att fungera, men vi behöver inte den mängd vi sätter i oss varje dag. I studier som gjorts på svält under 50-talet (inte helt etiskt korrekta) studerades vapen vägrande pacifister under en tid då de gick på en strikt kost av bröd och potatis, en kolhydratbaserad kost (se matrevolutionen). De visade skrämmande lika symptom med vad man idag kan se hos människor med ätstörningar.

Att utesluta kolhydraterna innebär att något måste ersätta. I LCHF är det mättade och animaliska fetter som ersätter kolhydrat intaget och står för 70% av det dagliga energiintaget. Detta är något naturligt för den mänskliga kroppen och tas väl omhand av den.

Detta innebär fett som kommer från:

  • Gräsbetande djur
  • Fisk
  • Avocado
  • Ägg, ägg, ägg, ägg
  • Ostar
  • Riktigt smör
  • Grädde
  • Nötter med lite kolhydrater såsom paranötter.
  • Cocos-olja
  • olika fröer.

Det är inte så jättekonstigt om man tänker på hur länge spannmål, raffinerat socker, industriellt framställd stärkelse (mjöl) har funnits i västerländska länder. Jämför med platser i världen där de inte har tillgång till detta, till exempel Afrikanska länder  där det inte finns ord för diabetes eller ingen borstar sina tänder men ändå har en fullt frisk mun.

Det metabola syndromet drabbar de länder där kolhydratkost är mest populär, men Sverige är ledande inom lågkolhydratkost och jag vill hjälpa till att sprida det mest hälsosamma sättet att leva på.

Gå till min LCHF-recept.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s